"פירות חמישה עשר", כך נהגו בעבר לכנות במזרח אירופה, את מה שעלה על השולחן בט"ו בשבט (היום ה-15 בחודש). לעתים היו אלה פירות טריים שיובאו מארץ ישראל, כמו תפוז או שניים, אבל בדרך כלל היה מדובר בפירות יבשים, כמו חרובים ודבלי תאנה, שיכלו להחזיק מעמד במסע הממושך באניות
מעניין שלמרות שכיום עומד לרשותנו מבחר גדול של פירות טריים, ובשום מקום לא כתוב שחייבים לאכול פירות יבשים בט"ו בשבט, אנחנו עדיין דבקים במסורת האכילה של אבותינו בגולה, וקונים למשל פרוסות תפוחים מיובשים, כשבדוכן הסמוך בסופר יש תפוחים טריים או פרוסות בננה מיובשות כשיש כרגע שפע של בננות טריות.
פירות יבשים צריך לדעת לקנות נכון, ועוד יותר מזה לשמר נכון. מומחי מכון התקנים הישראלי מציעים תובנות אחדות של איך עושים זאת:
קנו רק אריזת פירות יבשים סגורה לגמרי, ולפני הקנייה בדקו את הצבע, הטעם, הריח והמרקם. אסור שיהיה מראה מעופש וריח מוזר וכמובן ללא חרקים באריזה.
כשרוכשים פירות יבשים בתפזורת כדאי לוודא כי בקרבתם נמצאת האריזה המקורית עם תווית ועליה שם המוצר וארץ הייצור שלו.
על האריזה חייבים למצוא גם את ההערה האם הם יבשים או "מיובשים למחצה ממוימים", כלומר שנוצרו ע"י הוספת מים.
בפירות יבשים המכילים חומר משמר (גופרית דו חמצנית, אשלגן סורבאט, חומצה ציטרית), צריך שעל האריזה יסומן החומר המשמר בשמו העברי המלא, מספר ה-E שלו ומיד לאחריו בסוגריים יהיה כתוב כך: ("חומר משמר"). גופרית דו חמצנית (SO2) בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאב ראש, סחרחורות, שיעול ועוד. קיים תקן ישראלי שמספרו 1295 המציין את תכולת החומר המשמר SO2 המותרת במשמשים, אפרסקים, ענבים, שזיפים, תאנים ומנגו מיובשים, שזה 2000 מ"ג לק"ג, בבננות מיובשות 1000 מ"ג לק"ג, בתפוחי עץ ואגסים מיובשים 600 מ"ג לק"ג, בקוקוס מיובש 50 מ"ג לק"ג, בקליפות הדר מסוכרים 100 מ"ג לק"ג ובפירות מיובשים אחרים 500 מ"ג לק"ג.
ואחרי הרכישה הנכונה, צריכים ללמוד גם אכילה נכונה. כי הפירות היבשים הם כידוע עתירי קלוריות וסוכר הרבה יותר מפירות טריים. חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, מציעה דבר ראשון לא להתחיל ב"חגיגות" של אכילת הפירות היבשים שקנינו לחג, שבוע לפני, וגם לא ל"חגוג" עם השאריות הנשארות שבועיים אחרי…
2 תמרים יבשים, או כף מחוקה של צימוקים או חרוב אחד בינוני שווים ברמה הקלורית לתפוז אחד או תפוח אחד. אז תחליטו בעצמכם מה משביע אתכם יותר.
האגוזים, הגרעינים והשקדים הם לא משבעת המינים וממש לא חייבים לצרף אותם לתפריט החג, היא מוסיפה. הם כמובן מאוד בריאים, ומכילים חומצות שומן בריאות וטובות, אבל ב-6 יחידות שקדים (כן, לספור בבקשה. אחרת מאבדים שליטה), או כף גרעיני חמנייה, או 2 יחידות אגוזי מלך או 6 פיסטוקים יש 50 קלוריות.
מפירות יבשים מסוכרים כדאי להימנע בכלל. המיובשים מספיק מתוקים גם ככה.
אגב, סטנלי סכצ'טר, פסיכולוג ידוע, מספרת ממן, ערך מחקר פעם מחקר שבמסגרתו ביקש מבעלי עודף משקל משמעותי ומאנשים במשקל תקין למלא שאלון. ליד השאלון הוא הניח פעם קערה עם שקדים קלופים ופעם קערה עם שקדים בקליפתם. אלו עם המשקל העודף כמעט ולא נגעו בשקדים בקליפתם. אך כשהגישו להם שקדים קלופים הם אכלו בכמות גדולה. בעלי המשקל התקין אכלו את אותה כמות של שקדים, בין אם הם היו בקליפתם או קלופים. מסקנה: קנו תמיד שקדים ואגוזים בקליפתם. המחירים נעים בין 33 ל-44 שקלים תלוי במשקל.
"חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית משווקת "מיקס פירות יבשים ללא סוכר", וראוי היה שכל החברות בתחום היו הולכות בעקבותיה. המיקס הזה מכיל אננס מיובש, רצועות מנגו, משמש אוזבקי ופרוסות אלוורה, ארוז בסלסלת הגשה ועולה 29 שקלים. בנוסף, יש מיקס פירות יבשים עם סוכר הכולל תמרים, מנגו, קוקוס קלוי, קיווי, תות שדה ועוד, כולם מיובשים ומגיעים בצורה בסלסלה מסודרת כמו "מנדלה", מהחוץ אל הפנים ומחירה 48 שקלים.
וחברת "מתוקה רום סרוויס" משווקת מגשי אירוח עם פירות יבשים, אגוזים וקינוחי פירות עבודת יד, לצד שיפודי פירות, ועוגות פרי החל בבישקוטי דקיקים, עוגיות תמרים, עגודיות מרוקאיות עם קוקוס, פאי תפוחים ועוד. ניתן גם להזמין אונליין וכמשלוח ברחבי הארץ. 1-700-723-723.
ה"המשתלה" של Nea מפתיעה עם מתכונים המוגשים בעציצים שהיא מוכרת, כגימיק מיוחד לט"ו בשבט לקראת ט"ו בשבט, גם ברשת Golf & Co יש מגוון של עציצים ומעמדים לעציצים, שיכניסו מעט "טבע" גם לדירות ולללים העירוניים. מעמד תלוי עולה כ-60 שקלים.
רשת קפה ביגה מחלקת מתכון לעוגה בחושה עם פירות יבשים, שניתן להכין בבית או לקנות בסניפיה.
חומרים ל-2 עודות אינגליש קייק:
350 גרם חמאה
3 כוסות סוכר
6 ביצים גדולות
חצי קילו קמח
3 כפיות אבקת אפיה
חצי כפית סודה לשתייה
קורט אבקת קינמון
4 גביעי יוגורט
50 גרם מכל אחד מהפירות המיובשים הבאים – שזיפים, משמשים, צימוקים, חמוציות, ואגוזי מלך.
גר' סוכר לבן
ההכנה:
מקציפים עם וו גיטרה חמאה, סוכר, קינמון. מוסיפים את הביצים בהדרגה עד שהבלילה חלקה.
מערבבים אבקת אפייה וסודה לשתייה עם שליש מכמות הקמח ומוסיפים חצי מכמות היוגורט. עכשיו מוסיפים עוד שליש מהקמח ומערבים. מוסיפים לבלילה את הקמח, היוגורט, והפירות היבשים ומערבבים היטב..
מעבירים לשתי תבניות אפייה ואופים 35-40 דקות ב-180 מעלות.
אכלנו? נצא לטייל. בט"ו בשבט בדרך כלל ארץ ישראל היא במלוא יופייה הפורח. ערן ודוד גל-אור, מחברת "מסלולים – להתאהב בארץ מחדש" מציעים לטייל במסלול פריחת השקדיות בפארק קנדה. זהו מסלול המתאים למשפחות וילדים, וכולל נסיעה במכונית וירידה לקטעי הליכה קצרים. הכניסה ליער היא ללא תשלום ופרטים מדויקים על המסלול אפשר למצוא באתר www.maslulim-israel.co.il או בסדרת ספרי הטיולים "100 מסלולים קצרים למשפחות עם ילדים ב-5 כרכים".
יש גם סיורים חינמיים בחבל בנימין ביום שישי שלפני ט"ו בשבט בין שקדיות פורחות בעמק שילה, מרבדי סחלבים ורקפות במערב הרי בנימין, מרבדי כלניות בנחל מכמש, מרבדים צהובים של פרחי חרדל בדרך אלון וסגול עמוק של אירוס הגלבוע בשמורת כוכב השחר. הסיורים מתקיימים בכל ימי השישי של החודשים פברואר ומרץ בשעות 9:30 עד 12:30, כשכל שבוע יוקדש לצבע אחר. כמעט כולם משלבים נסיעה ברכב וקטעי הליכה בדרגת קושי קלה עד בינונית. לא צריך להירשם מראש ופרטים נוספים ניתן להשיג בטלפון 3639* או בכתובת WWW.PARKS.ORG.IL.